donderdag 23 december 2010

EINDOPSTELLING

Na heel wat testjes en 'fine-tuning' van de bewegingen heb ik het schuim (dat door de testjes een zwart kleurtje had gekregen) vervangen door proper schuim.
Samen met een collega heb ik de foto's en filmpjes van het eindontwerp gemaakt (in de fotostudio met inox plaat).
Hieronder staat het eindresultaat:

 

Testopstelling

Bovenstaand filmpje is van de bijna complete testopstelling. Hier ontbreekt de veer nog die de roterende beweging ongedaan moet maken.

Uitwerking van de bewegingen

Na het maken van enkele proefmodellen werd het al snel duidelijk dat er naar eenvoudigere bewegingen gezocht moest worden.
Dit heb ik in het atelier van Vanhoucke Machinebouw gedaan, aangezien ik vertrouwd ben met de aanwezige machines.
Om het ontwerp te realiseren heb ik de volgende machines gebruikt:
Werkruimte


Werkruimte aan de lastafel

Luchtgekoelde halfautomaat van Cerdi

Lintzaagmachine

Kolomboormachine

   
Schuurband en schuursteen
Met behulp van bovenstaand machinepark heb ik het volgende prototype gerealiseerd:
Prototype in opbouw

Proefmodel beweging

Om een horizontale beweging over te zetten naar een roterende beweging heb ik gebruik gemaakt van de geleiding van een diskette station.
Hieronder demonstreer ik de werking van de beweging.

zondag 12 december 2010

Proefmodel van beweging 1

De T is opgesplitst in 3 delen. Het rechtse deel (van vooraan bekeken) zal met een volgende beweging op z'n plaats gebracht worden.
 

woensdag 8 december 2010

Proefmodel voorbereiden

Als voorbereiding heb ik enkele T's gemaakt in hout. Daarmee heb ik een opsplitsing in 3 delen gekozen die geschikt is om in en uit elkaar te halen. Naast de T's heb ik ook enkele latjes die in een hefboommechanisme verwerkt kunnen worden.
Het begin van één beweging zal het cassette deck zijn. Daaraan zou ik de aandrijfmotor van de camera bevestigen om een overbrengingsverhouding te creëren.



Exploratie van beweging met K'NEX

Tijdens het weekend heb ik mijn K'NEX nog eens bovengehaald om enkele bewegingen uit te werken.
Dit vooral om te kijken hoe het gaat met overbrengingen en tandwielen.

woensdag 1 december 2010

Materiaal verzamelen



Om de bewegingen te maken zal er een grote variëteit aan lichte tandwielen, tandlatten, riemen, ... nodig zijn.
Veel onderdelen zijn terug te vinden in het cassette systeem van een Camera met magneet tapes.
Aangezien ik nog een oud model liggen had, kon ik dit demonteren. Overige stukken (lcd, speakers, viewfinder,... spaar ik voor andere projecten).
 

zondag 28 november 2010

EXPLODED CAPITALS

Deze opdracht komt van de Howest zelf uit. We gaan elk een letter maken uit “2IO - INDUSTRIAL DESIGN CENTER” die via een trekbeweging in elkaar gaat. De letter moet in minimum 3 onderdelen opgesplitst worden. 

Vorm en materiaal vereisten:
MDF voetplaat van 300x200mm. In het vlak loodrecht op het voetvlak komt de hoofdletter, deze heeft dezelfde maximum afmetingen als de voetplaat.

Verwacht:
Goeie documentatie op de blog, veel prototypes.


Mijn letter is de T.

zondag 21 november 2010

Afwerking: Siemens NX

Als afwerking heb ik 3D tekeningen in NX gemaakt. Het programma liep echter herhaardelijk vast op de, soms wel uren durende, berekeningen voor de UNICLICK gaten.

Uiteindelijk ben ik onderstaand resultaat bekomen. Het geheel is in sheet metal gemaakt, zodanig kan je het materiaal voor de plooiing heel correct visualiseren.






vrijdag 19 november 2010

Uitdiepen en aanpassen

Om het geheel zo eenvoudig mogelijk te houden zal in plaats van een deur geopteerd worden voor een opening in de plastiek. Deze opening zou open en toe te doen zijn door middel van magneetstrips, die magneetstrips zorgen ervoor dat de deur snel te openen en te sluiten valt. Ook kan je kiezen om de opening open te laten door de strips tegen de zijprofielen te hangen.

Ook zal de gehele structuur onder een hoek geplaatst worden, zodat de neerslag allemaal aan één kant van de serre terecht komt. Met overtollige plastiek kan men een geleiding goot maken naar een ton die in de grond gemaakt is. Aan de achterzijde is er best een afwatering voorzien, om tijdens hevige regen het overtollig water van de serre weg te leiden.

Voor de studie van de doelgroep is de volgende A4 van toepassing. Je ziet er de omgeving waar het geheel in terecht komt, en ook welke producten erin gebruikt/gekweekt zullen worden.

woensdag 10 november 2010

Maquette

Na het maken van vele tekeningen volgt dan ook de eerste maquette.
Ook dieper ingaan op de bestaande onderdelen met als doel het geheel zo eenvoudig mogelijk te houden.
Er zullen zoveel mogelijk standaard onderdelen gebruikt moeten worden.





woensdag 3 november 2010

Uitdieping serre

Enkele cruciale onderdelen heb ik dichter bekeken.
Een van de elementen waardoor dit project mogelijk is of niet is de bevestiging van de plastiek.
De serre zou na constructie overspannen moeten worden met een folie. Deze zal vastgemaakt worden met een kliksysteem. Het uniclick systeem kan hier niet gebruikt worden omdat er in alle richtingen krachten opgevangen dienen te worden. Ook moet de folie geklemd worden naast de snijlijn, zodat bij belasting (wind, regen,...) er geen scheuren ontstaan.
Onderstaande foto's geven meer duidelijkheid bij het ontwerp. Ook is er een prototype gemaakt op schaal 1:1 om het geheel duidelijk te maken.